[SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmaps

Talk about anything Chao related here!
Post Reply

are you ATI or Nvidia ?

I'm ATI and i will love to have Nvidia :c
1
7%
I'm ATI and i'm good with this :)
0
No votes
I'm Nvidia but i will not enable Ambient occlusion :/
1
7%
I'm Nvidia and i will make my SA2PC better right now ! :D
11
73%
I'm Nvidia BUT i don't have so much power to enable AO :x
2
13%
 
Total votes: 15

User avatar
DarkyBenji
Chao Researcher
Chao Researcher
Posts: 527
Joined: Fri Sep 10, 2010 4:41 pm
Motto: An Artist that is also a Modder
Location: Darky kindergarten
Contact:

[SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmaps

Post by DarkyBenji » Tue Sep 10, 2013 4:22 pm

not sure if i should post here or not.. you can move the topic if this is the wrong way :darkblink:
YOU MUST HAVE A GOOD GRAPHIC CARD ! MAKE SURE THE GAME RUN 100% NO LAG BEFORE DO THIS

anyway i got so many question how my SA2PC and my chao look beautiful
like this :
Image

you can see i use HD chao texture + ambient occlusion + i disable mipmaps

because you can see from the screen of FrankT
he use chao hd texture but sometime when he's far away the chao, the texture have bad quality
Image

HOW TO ENABLE Ambient occlusion ! (Nvidia only)
Spoiler:
GEFORCE 327.23 IS RECOMMENDED
so before begin the "tuto" : what is ambient occlusion ? (AO)

well if you don't know what's a AO
it's a advanced option of nvidia for get better shadows of the model

AO off: http://i.minus.com/iDMrzxunxbOsA.png
AO on: http://i.minus.com/iNQK7lmHoxJt6.png

pretty nice hm ?
well let's enable this but..

You MUST have Nvidia graphic Card for enable AO

1 - Download nvidiaInspector

2 - click Image

3 - a new windows apear, click Image

4 - enter a name (SA2B, sonic adventure 2 or sonic adventure 2 battle) and click ok

5 - now click the house (the small arrow) and select SA2B

6 - click Image and search "sonic2app.exe"
C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Sonic Adventure 2

7 - try to copy this :
Compatibility :
Ambient occlusion compatibility : 0x00000023 (Fable: The Lost Chapters)
(you must select 0x00000003 (Fallout 3) in Ambient occlusion compatibilit if you use performance)

Common :
Ambient occlusion setting : Quality or Performance (if you game lag with Quality) (high quality is the best AO quality, but you need a "monster" graphic card for run it)
Ambient occlusion usage : Enabled


after that : click "Apply Changes" for save
launch the game, go to chao garden
Huzzah the shadow is better !
HOW TO DISABLE MIP MAPS
Spoiler:
disable Mip maps keep the texture high quality like hd chao when you're far away

for nvidia :
you can go to 7 if you have already do the 1,2,3,4,5,6 for AO

1 - Download nvidiaInspector

2 - click Image

3 - a new windows apear, click Image

4 - enter a name (SA2B, sonic adventure 2 or sonic adventure 2 battle) and click ok

5 - now click the house (the small arrow) and select SA2B

6 - click Image and search "sonic2app.exe"
C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Sonic Adventure 2

7 - try to copy (or add if you have AO) this :
Texture Filtering :
Anisotropic filtering mode : User-defined / Off
Anisotropic filtering setting : 16x
Texture filtering - Anisotropic filter optimization : Off

after that : click "Apply Changes" for save
launch the game, go to chao garden
Huzzah the texture chao (body,eye,mouth) don't lose quality when you're far away !


For ATI user :
tuto for ati not ready, sorry :walkback:
now your SA2PC is beautiful :chaohappy: use some HD texture and here we go :darkhappy:
btw you can enable FXAA with nvidia inspector if you have a good computer for make the game "smoothe"

if you want the same config sa2b nvidiainspector like mine, well copy this :
Spoiler:
Image
Last edited by DarkyBenji on Wed Apr 09, 2014 2:10 pm, edited 7 times in total.
Image
───────────────────────────────────────────────────
YoutubeOther ModsDeviantArt Image

User avatar
FrankT
Advanced Chao
Advanced Chao
Posts: 383
Joined: Sun May 12, 2013 7:54 pm
Motto: I gotta get back to the Island!
Location: England, UK
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by FrankT » Tue Sep 10, 2013 7:27 pm

You what? The shots I've been making aren't up to standard? :chaocry: I shall fix this promptly!

EDIT: Ohh! What have you done??

Image

These... strange artifacts... once again I've been given an inferior graphics card.
But it's quite right that you should point these kind of things out. And I'm sorry, bitterly sorry, but I know that... no apologies I can make can alter the fact that I've been issuing inferior photography! I've... been meaning to spend more time in the Gardens recently, but I haven't been too well... things aren't going very well back there... but they're good Chao, and they're kind Chao... and together we were beginning to get over this dark patch... there was light at the end of the tunnel... WHEN THIS... HAPPENED!! :cry: It's the end of the road!!

Image

This is the end! The end! Aaargh!!
Last edited by FrankT on Wed Feb 24, 2016 4:46 pm, edited 1 time in total.
Image
Check my new blog: Tails Chao Love ME!
SQUEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE - Chao Caring Do's & Don'ts ^^
Ah, the sounds of heaven on earth....

User avatar
DarkyBenji
Chao Researcher
Chao Researcher
Posts: 527
Joined: Fri Sep 10, 2010 4:41 pm
Motto: An Artist that is also a Modder
Location: Darky kindergarten
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by DarkyBenji » Tue Sep 10, 2013 9:37 pm

FrankT wrote:You what? The shots I've been making aren't up to standard? :chaocry: I shall fix this promptly!

EDIT: Ohh! What have you done??

http://imageshack.us/a/img836/1470/m6zl.png

These... strange artifacts... once again I've been given an inferior graphics card.
But it's quite right that you should point these kind of things out. And I'm sorry, bitterly sorry, but I know that... no apologies I can make can alter the fact that I've been issuing inferior photography! I've... been meaning to spend more time in the Gardens recently, but I haven't been too well... things aren't going very well back there... but they're good Chao, and they're kind Chao... and together we were beginning to get over this dark patch... there was light at the end of the tunnel... WHEN THIS... HAPPENED!! :cry: It's the end of the road!!

http://imageshack.us/a/img585/5566/r5kk.png

This is the end! The end! Aaargh!!
bad Ao quality is bad

EDIT :
Spoiler:
Image

i thinks i know how to fix your problems
in Ambient occlusion setting you selected "Performance"
this is why you have a bad quality of Ambient occlusion

with 0x00000003 (Fallout 3) + performance you get this :
Image

more better than 0x00000023 (Fable: The Lost Chapters) + performance
but still... bad :walk:
try to select 0x00000003 (Fallout 3) in ambient occlusion compatibility :blink:
if for you it's still bad.. well disable AO :darkblink:

but you can still disable mipmaps so the textures chao can look.. a little better :heroblink:

btw.. did you test quality from ambient occlusion setting ?
Last edited by DarkyBenji on Tue Sep 10, 2013 10:36 pm, edited 2 times in total.
Image
───────────────────────────────────────────────────
YoutubeOther ModsDeviantArt Image

User avatar
FrankT
Advanced Chao
Advanced Chao
Posts: 383
Joined: Sun May 12, 2013 7:54 pm
Motto: I gotta get back to the Island!
Location: England, UK
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by FrankT » Tue Sep 10, 2013 10:09 pm

I've tried quality! It's rather sluggish. Can I still get a performance boost? :thinking:
Image
Check my new blog: Tails Chao Love ME!
SQUEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE - Chao Caring Do's & Don'ts ^^
Ah, the sounds of heaven on earth....

User avatar
DarkyBenji
Chao Researcher
Chao Researcher
Posts: 527
Joined: Fri Sep 10, 2010 4:41 pm
Motto: An Artist that is also a Modder
Location: Darky kindergarten
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by DarkyBenji » Tue Sep 10, 2013 10:14 pm

FrankT wrote:I've tried quality! It's rather sluggish. Can I still get a performance boost? :thinking:
well not really you have 2 choose :

- Enable AO on performance but with 0x00000003 (Fallout 3) and not 0x00000023 (Fable: The Lost Chapters)

- Don't use AO and disable only Mipmaps texture : that's don't make the textures bad quality (or lose HD texture) when your chao is far away to you :blink:

also i updated my tutorial of AO
Image
───────────────────────────────────────────────────
YoutubeOther ModsDeviantArt Image

User avatar
FrankT
Advanced Chao
Advanced Chao
Posts: 383
Joined: Sun May 12, 2013 7:54 pm
Motto: I gotta get back to the Island!
Location: England, UK
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by FrankT » Tue Sep 10, 2013 10:22 pm

Well let me check.... nope, still slow! The government have conned me! :no: I'll have to go and get a better GeForce if I want screenies that are as high-quality as yours.
Image
Check my new blog: Tails Chao Love ME!
SQUEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE - Chao Caring Do's & Don'ts ^^
Ah, the sounds of heaven on earth....

User avatar
DarkyBenji
Chao Researcher
Chao Researcher
Posts: 527
Joined: Fri Sep 10, 2010 4:41 pm
Motto: An Artist that is also a Modder
Location: Darky kindergarten
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by DarkyBenji » Tue Sep 10, 2013 10:27 pm

ok :blink: well disable just mipmaps for the moment (i hope you mean the AO when you say "still slow" because if you lag by disable mipmaps well your graphic card is very.. low)
what's your graphic card ? just saying
mine it's GeForce GTX 670 :walkback:
Last edited by Mamkute on Wed Sep 11, 2013 1:29 am, edited 1 time in total.
Reason: Please do not quote the above post. Since your post is directly following, it is assumed to be a direct reply.
Image
───────────────────────────────────────────────────
YoutubeOther ModsDeviantArt Image

User avatar
FrankT
Advanced Chao
Advanced Chao
Posts: 383
Joined: Sun May 12, 2013 7:54 pm
Motto: I gotta get back to the Island!
Location: England, UK
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by FrankT » Wed Sep 11, 2013 9:57 am

A GeForce GT 620. Figures that it's one of those boring "Everyday Computing" cards! I'll see if I can buy one of those new 760s or something.
Image
Check my new blog: Tails Chao Love ME!
SQUEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE - Chao Caring Do's & Don'ts ^^
Ah, the sounds of heaven on earth....

Crash32
Master Chaos Chao
Master Chaos Chao
Posts: 5089
Joined: Tue Mar 29, 2011 8:19 am
Motto: <- Probably a reference to The Simpsons
Location: This is Tumblr, right? No pls don't be offended b-baka!!
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by Crash32 » Wed Sep 11, 2013 10:14 am

True HD SA2? I'm up for this!
Hehe good ol' nvidia :3

User avatar
SilverRabbit
Fearless Chao
Fearless Chao
Posts: 687
Joined: Thu May 23, 2013 6:13 pm
Motto: We're going to the ark, so I guess that means we- crud
Location: Tea Land
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by SilverRabbit » Wed Sep 11, 2013 5:27 pm

You are quite lucky, folks. Sadly I can't get rid of parental controls on my Wii so I can't do ANY hacking because Hewbrew channel won't show up :( (Its my own fault, I accidently put parental controls on, I'm gonna have to have a peek at the ID while my mum and dad aren't at home some time :p)
Image

Crash32
Master Chaos Chao
Master Chaos Chao
Posts: 5089
Joined: Tue Mar 29, 2011 8:19 am
Motto: <- Probably a reference to The Simpsons
Location: This is Tumblr, right? No pls don't be offended b-baka!!
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by Crash32 » Wed Sep 11, 2013 11:39 pm

a. this is pc
b. sa2 wasn't re-released on wii anyway
c. you can't mod your own console?
d. i remember parental controls doesn't affect the homebrew channel appearing

anyway

does nvidiainspector modify anything other than custom settings for sa2?
it's not something i've used before and the last thing i want to do is stuff the graphics for other games

User avatar
DarkyBenji
Chao Researcher
Chao Researcher
Posts: 527
Joined: Fri Sep 10, 2010 4:41 pm
Motto: An Artist that is also a Modder
Location: Darky kindergarten
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by DarkyBenji » Wed Sep 25, 2013 5:15 pm

Crash32 wrote:a. this is pc
b. sa2 wasn't re-released on wii anyway
c. you can't mod your own console?
d. i remember parental controls doesn't affect the homebrew channel appearing

anyway

does nvidiainspector modify anything other than custom settings for sa2?
it's not something i've used before and the last thing i want to do is stuff the graphics for other games
you can enable ambient occlusion in other games like sonic generation, portal 2,....
Image
───────────────────────────────────────────────────
YoutubeOther ModsDeviantArt Image

User avatar
SilverRabbit
Fearless Chao
Fearless Chao
Posts: 687
Joined: Thu May 23, 2013 6:13 pm
Motto: We're going to the ark, so I guess that means we- crud
Location: Tea Land
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by SilverRabbit » Wed Sep 25, 2013 5:37 pm

Crash32 wrote: d. i remember parental controls doesn't affect the homebrew channel appearing
I'm in a different country so it may be different...
Image

Crash32
Master Chaos Chao
Master Chaos Chao
Posts: 5089
Joined: Tue Mar 29, 2011 8:19 am
Motto: <- Probably a reference to The Simpsons
Location: This is Tumblr, right? No pls don't be offended b-baka!!
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by Crash32 » Thu Sep 26, 2013 8:11 am

it's a mod, not nintendo based
it voids your warranty, you think it cares about parental controls?
someone probably updated your wii, and you got lucky in that it removed the homebrew instead of bricking your wii

anyway back on topic, i'll give it a go i guess

User avatar
The Shadic Chao
Accomplished Chao
Accomplished Chao
Posts: 716
Joined: Mon Jan 18, 2010 5:08 pm
Motto: If you've been stabbed, then someone probably hates you
Location: In the chao garden, stopping my baby chao from going in the water
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by The Shadic Chao » Sat Sep 28, 2013 9:10 am

you realise you can enable ambient occlusion with the nvidia control panel
teh steamz
LEVEL 42 FISH: im not fish my name is russel jimmies
Crash the Spooky Scary Skeleton: are you a monkey by any chance?
LEVEL 42 FISH: no i am a fish

Crash32
Master Chaos Chao
Master Chaos Chao
Posts: 5089
Joined: Tue Mar 29, 2011 8:19 am
Motto: <- Probably a reference to The Simpsons
Location: This is Tumblr, right? No pls don't be offended b-baka!!
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by Crash32 » Sun Sep 29, 2013 1:49 am

i couldn't find it in mine, only under the 3D settings

Deibiddo
Egg
Egg
Posts: 2
Joined: Thu Mar 26, 2015 1:50 pm

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by Deibiddo » Thu Mar 26, 2015 2:06 pm

Crash32 wrote:a. this is pc
b. sa2 wasn't re-released on wii anyway
c. you can't mod your own console?
d. i remember parental controls doesn't affect the homebrew channel appearing

anyway

does nvidiainspector modify anything other than custom settings for sa2?
it's not something i've used before and the last thing i want to do is stuff the graphics for other games
He's emulate Gamecube version on Wii, Crash32.

P.S.: I Am Captain Obvious!
Last edited by Deibiddo on Thu Mar 26, 2015 2:13 pm, edited 1 time in total.

Deibiddo
Egg
Egg
Posts: 2
Joined: Thu Mar 26, 2015 1:50 pm

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by Deibiddo » Thu Mar 26, 2015 2:11 pm

How to enable FXAA, DarkyBenji?

User avatar
EvilPinkamina
Veteran Chao
Veteran Chao
Posts: 1724
Joined: Thu Apr 25, 2013 1:51 am
Motto: $5.99

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmap

Post by EvilPinkamina » Fri Mar 27, 2015 12:20 am

FrankT wrote:A GeForce GT 620. Figures that it's one of those boring "Everyday Computing" cards! I'll see if I can buy one of those new 760s or something.
Dude. Get a 960. Its around the same price as a 760 but its pretty much better in every way.
Triert wrote: I remember the old days when people would get shaped up by criticism and in turn be a better person.
Smashboards: EvilPinkamina
Discord: Pinka #5535
Twitter: @PinkDandere

Shadowsonic5000
Egg
Egg
Posts: 1
Joined: Sun Aug 07, 2016 3:09 am

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmaps

Post by Shadowsonic5000 » Sun Aug 07, 2016 4:14 am

Is there any way to do this on an Intel Graphics Driver

User avatar
chaoadventures
Veteran Chao
Veteran Chao
Posts: 1360
Joined: Tue Dec 04, 2012 2:30 am
Motto: behold, it's a tailed frog! (very unique)
Location: http://ow.ly/LU9y30e51lb
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmaps

Post by chaoadventures » Sun Aug 07, 2016 5:28 am

Pretty sure you can't. I (unfortunately) have an Intel Graphics card and a laptop, meaning I can't take it out.

Although I'm not quite an expert on this, so it could be possible that you could do it, but most likely not.
Image

- - -
Rajikaru wrote:You're clinically insane.

User avatar
ChaoGardenBuster
Quester Chao
Quester Chao
Posts: 198
Joined: Thu Sep 11, 2014 1:22 am
Motto: Know both sides of the story before you assume.
Location: Crossplay Server
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmaps

Post by ChaoGardenBuster » Sun Aug 07, 2016 5:27 pm

Conclusion, AO (Ambient Occlusion) is only for "high-end PC's". Us Intel users cannot use it However...there is something called ReShade that works for most games on PC including SA2PC and has an Ambient Occlusion setting that you can run on your game. It doesn't quite look the same but it's still something. Take note that you need a PC that can run it without slow downs. I ran it and it brought me down to 40fps sadly (yes very shocking to some of you) so you need to optimize the settings a bit.

BulletDrugz
Newborn Chao
Newborn Chao
Posts: 6
Joined: Fri Apr 29, 2016 1:46 am
Contact:

Re: [SA2PC] how to enable Ambient occlusion / Disable mipmaps

Post by BulletDrugz » Mon May 13, 2019 2:53 am

Image
Hi! I have the high quality setting on and no minimaps, but I don't feel too much has changed, and i don't have the shadow under my chao (even in the normal textured garden.) Any tips? :thinking:

Post Reply